Thursday, August 17, 2017

MENANGI PERCUTIAN KELUARGA KE HOLLAND !

Assalamualaikum
 
Hi korang!

Ye, Kmia lah ni. Kejap ada kejap tiada. Kejap rajin lama lah pula malasnya hehe

Ni Kmia nak kongsi benda baik punya ... benda yang best haruslah dikongsi bersama. Nak-nak lagi untuk mereka yang mengimpikan percutian keluarga ke oversea
Ni dia ... Kmia kongsikan cara mudah untuk  MENANG PERCUTIAN KELUARGA KE HOLLAND. Ke Holland ! kat mana tu ? Holland atau nama lainnya Belanda, merupakan salah satu tempat percutian menarik yang patut dikunjungi. Banyak kawasan yang cantik dan indah serta unik gitu.
 


Sumber Image : Google
 
Fuyooooh! indahnya pemandangan. Ok cukuplah kita merembat image dari uncle google tu. Kalau nak tengok lagi korang kenalah sendiri datang ke sana kan.
Bagaimana caranya, ok ni Kmia nak story-story lah ni.
 
Nak menang percutian korang kena baca ni dulu ye.
 
Holland, negara yang dikenali dengan bunga tulip dan kincir angin, juga merupakan tapak bagi Royal FrieslandCampina, yang menghasilkan susu tepung rumusan untuk kanak-kanak Friso Gold®. Kini, dua keluarga berpeluang untuk bercuti di Holland! Selain daripada itu, mereka juga dapat melawat ladang Royal FrieslandCampina dan menyaksikan penghasilan produk susu Friso Gold®.
Pengalaman sekali seumur hidup ini membolehkan para pengguna Friso Gold® memahami bagaimana jenama ini mengambil kebaikan alam semula jadi dan mempertingkatkannya dengan sains untuk menghasilkan susu tepung rumusan bermutu tinggi bagi kanak-kanak di seluruh dunia.
“Nutrisi semula jadi. Mudah dihadam agar kuat dari dalam – ini merupakan janji Friso Gold®, memastikan hanya yang terbaik digunakan bagi setiap produk untuk memenuhi keperluan dan cita rasa para pengguna di lebih daripada 25 buah negara di seluruh dunia.

“Di Royal FrieslandCampina, lembu baka Frisian tulen merupakan sumber produk susu kami yang amat baik, dilayan seperti keluarga sendiri. Kami sememangnya syarikat tenusu yang unik kerana 20,000 peladang kami, yang terlibat secara langsung dalam penjagaan lembu dan pengurusan ladang, memiliki syarikat ini. Oleh itu, mereka memastikan penjagaan rapi alam semula jadi bermula dari kualiti baik lembu hingga ke setiap titisan susu yang digunakan untuk penghasilan rumusan Friso Gold® sebelum dihidangkan untuk si manja anda,” kata Saw Chooi Lee, Pengarah Urusan bagi Dutch Lady Malaysia.
 
 
 
“Kami memberikan yang terbaik dalam penjagaan alam semula jadi dan menambah baik dengan sains di setiap rantaian bekalan kami bagi membekalkan susu yang kaya dengan nutrien agar si manja anda kuat dari dalam. Sebagai ibu bapa, ia adalah amat penting bagi kita untuk memberikan yang terbaik kepada anak-anak kita, dan Friso Gold® dapat membantu anda mencapai matlamat ini,” tambahnya. 
Dengan kepakaran lebih daripada 140 tahun dalam bidang tenusu, Friso Gold® dapat menghasilkan persekitaran optimum yang diperlukan bagi menghasilkan susu berkualiti tinggi. Ia bermula dengan para peladangnya, yang berusaha keras dan berdedikasi dalam bekerjasama dengan alam semula jadi agar lembu-lembu dapat menghasilkan susu yang berkhasiat tinggi secara semula jadi.
 
 
 
Lembu-lembu kami diberikan makanan yang seimbang, terdiri daripada rumput rai dan jagung, dan dipantau secara individu menggunakan tanda dan rantai elektronik untuk memastikan kesihatan mereka berada di tahap optimum.
 
Friso Gold® menggunakan sistem pemerahan susu automatik, yang membolehkan lembu untuk memilih waktu mereka mahu diperah. Dengan bantuan sistem ini, membolehkan mereka menghasilkan susu yang lebih baik.
 
Apabila susu dihasilkan, peladang-peladang kami menggabungkan kepakaran dan pengalaman yang terkumpul bergenerasi lamanya, dengan sistem pemantauan dan pemerahan susu yang berkualiti tinggi membolehkan mereka untuk memastikan kebersihan dan kualiti susu kekal konsisten sepanjang proses ini.
 
Sewaktu penghantaran, pemandu trak akan memastikan bahawa susu miliki warna dan bau yang betul. Susu tersebut disimpan pada suhu tidak lebih daripada 4 darjah Celsius untuk mengekalkan indeks kesegarannya yang tinggi.
 
Di kilang, susu yang semula jadi dan kaya dengan nutrien ini, dipertingkatkan lagi menggunakan sains.
 
Friso Gold® menggunakan teknologi inovatif yang dikenali sebagai LocNutriTM – proses yang menggunakan haba sederhana untuk memastikan nutrien dalam susu tidak terlalu panas waktu pemprosesan. Susu segar diproses secara perlahan menggunakan haba sederhana untuk memelihara nutrien hampir kepada struktur yang asal, agar ia mudah dihadamkan oleh kanak-kanak. Teknologi ini memastikan kebaikan nutrisi semula jadi susu dipelihara apabila diproses untuk menghasilkan susu tepung rumusan. Bagi tujuan keselamatan dan kualiti, produk diperiksa semula sebelum dibungkuskan bagi tujuan penghantaran.
 
 
 
Oleh itu, nutrisi asal setiap titisan susu Friso Gold® dipelihara, seperti yang diatur dalam alam semula jadi.
 
Kini anda berpeluang untuk memenangi sebuah percutian keluarga ke Holland dan melawat ladang tenusu Royal FrieslandCampina apabila anda membeli susu tepung rumusan Friso Gold®! Keluarga yang menang dapat menyaksikan sendiri basgaimana susu Friso Gold dihasilkan.
 
Wow! best kan. Tapi sebelum Kmia kongsi bagaimana nak join peraduan tu, korang berkenalan dahulu dengan Friso Gold® ni
 
 
Mengenai Friso Gold®
Friso Gold® adalah jenama di bawah FrieslandCampina, sebuah syarikat tenusu multi-nasional Belanda. FrieslandCampina menghasilkan Friso Gold® sejak awal 1960-an dan merupakan jenama ulung di banyak negara seluruh dunia. Friso Gold® menyediakan rangkaian produk khas, iaitu susu untuk ibu hamil dan menyusukan anak serta susu tepung rumusan untuk kanak-kanak. Di Malaysia, Friso Gold® diedarkan oleh Dutch Lady Milk Industries Berhad, syarikat tenusu utama di Malaysia.
 
Mengenai Dutch Lady Milk Industries Berhad
Ditubuhkan pada tahun 1963, Dutch Lady Milk Industries Berhad (Dutch Lady Malaysia) merupakan syarikat tenusu utama di Malaysia. Ia dimiliki oleh sebuah syarikat kerjasama tenusu terbesar di dunia,  FrieslandCampina, sebuah syarikat tenusu multinasional Belanda.
 
Dutch Lady Malaysia merupakan syarikat susu pertama yang tersenarai dalam Bursa Malaysia pada tahun 1968 dan merupakan yang pertama memperkenalkan susu tepung rumusan untuk kanak-kanak di Malaysia pada tahun 1988. Dutch Lady Malaysia, yang menerima anugerah sebagai Company of the Year 2014 oleh The Edge Billion Ringgit Club, mengeluar dan menjual pelbagai jenis produk tenusu yang berkualiti untuk pasaran tempatan dan eksport, dengan semua produk yang digemari ramai seperti jenama Dutch Lady dan Friso Gold™.
 
Menerusi kolaborasi unik antara FrieslandCampina dan empat institut/universiti penyelidikan antarabangsa, kami telah menjalankan kajian South East Asian Nutrition Survey (SEANUTS) pada tahun 2009, melibatkan empat buah negara - Malaysia, Indonesia, Vietnam dan Thailand. SEANUTS merupakan kajian kesihatan dan pemakanan yang terbesar dan paling ekstensif yang pernah diadakan di Asia Tenggara, di mana ia melibatkan 16,744 kanak-kanak selama tempoh empat tahun.
 
Maklumat lanjut boleh didapati di www.dutchlady.com.my.
 
Mengenai Royal FrieslandCampina
Setiap hari, Royal FrieslandCampina membekalkan makanan yang kaya dengan nutrien penting kepada berjuta-juta pengguna di seluruh dunia. Dengan hasil tahunan sebanyak 11.4 bilion euro, Royal FrieslandCampina merupakan salah satu daripada lima buah syarikat tenusu terbesar di dunia, membekalkan produk pengguna dan profesional, serta bahan-bahan dan produk separuh siap untuk industri makanan dan sektor farmaseutikal di seluruh dunia. Royal FrieslandCampina mempunyai pejabat-pejabat di 28 buah negara dan hampir 22,000 orang pekerja, dan produk-produknya boleh didapati di lebih daripada 100 buah negara. Syarikat ini dimiliki sepenuhnya oleh ZuivelcoΓΆperatie FrieslandCampina U.A, dengan 19,244 orang ahli penternak tenusu di Belanda, Jerman dan Belgium –menjadikannya salah satu dari koperasi tenusu terbesar di dunia.
 
Untuk maklumat lanjut, sila layari: www.frieslandcampina.com .

 
Ok tiba masanya nak cerita tentang peraduan yang super duper mudah ni
 
Anda hanya perlu melakukan tiga langkah mudah berikut:
1. BELI susu tepung rumusan Friso Gold® Step 3 atau Step 4 untuk mengumpul mata. (1 X 900g = 15 mata; 1 X 1.2kg = 12 mata)
2. JAWAB satu soalan mudah: Friso Gold® 100% dihasilkan dan dibungkuskan di Holland. BENAR/SALAH
3. WHATSAPP jawapannya ke 012-6458311 dengan sebuah foto yang jelas sebagai bukti pembelian, nama penuh ibu atau bapa, tarikh lahir (DDMMYY) dan jantina, serta umur kanak-kanak tersebut (haruslah berumur 2-8 tahun bagi tahun 2017).
 
12 peserta teratas dengan mata terkumpul yang tertinggi sepanjang tempoh peraduan akan disenarai untuk melalui cabaran pemilihan akhir. Sekiranya terdapat keputusan seri, di mana kedua-dua peserta mempunyai jumlah mata terkumpul yang sama, peserta dengan penyertaan terawal akan tersenarai.
 
Hadiah-hadiah bagi pertandingan ini adalah seperti berikut:
 
Hadiah Utama x 2: percutian keluarga ke Holland serta lawatan ke ladang tenusu Royal FrieslandCampina bagi 2 orang dewasa dan 2 orang kanak-kanak!
Hadiah Pertama x 10: bekalan produk Friso Gold® selama 6 bulan (setara dengan 24 tin Friso Gold® 900g – Step 3 atau Step 4 bergantung pada umur kanak-kanak).
 
 
Tunggu apa lagi? Rebutlah peluang untuk memenangi percutian impian keluarga anda bersama Friso Gold®!

Terma dan syarat boleh baca di https://www.frisogold.com.my/win-a-family-trip-to-holland/assets/pdf/win-a-family-trip-to-holland_en.pdf

 

Tarikh tutup peraduan 20-Ogos-2017. Cepat-cepat dan Semoga berjaya!


Untuk maklumat lanjut tentang peraduan ini, layari www.frisogold.com.my.

 
 


Wednesday, August 9, 2017

Order brownies sedap dari cik Wana

Assalamualaikum

Hi korang!

Beginilah bah kalau blogger picisan cam Kmia ni, sekejap ada sekejap tiada. 
Kalau rajin tu adalah entri, kalau tetiba datang kemalasan, sebulan kemudian baru muncul.

Cerita raya hari tu sebenarnya ada lagi yang belum dikongsi. Malas bah mo transfer dan edit gambar tu semua. Tunggulah kerajinan datang baru kita story-story pasal raya hari tu walaupun cerita dah basi .. hehe

Hari ni pun sebenarnya post berkisar pasal raya juga. 19 Julai hari tu, office tempat Kmia berkerja buat jamuan raya untuk staff dan juga agen2 insurans. Buat kecil-kecilan ja. Tugas Kmia memang selalunya arrange segala makan minum. 
Makanan berat dah order, tinggal lagi kuih muihnya. Pikir punya pikir teringat pula rakan Sabahan Blogger si Wana yang buka tempahan membuat kelupis dan kek. 
Tak buang masa message Wana dan order sekotak brownies dan kelupis inti udang. 

Brownies sedap dari Blogger Wana!


Kelupis inti sambal udang. Kelupis ni memang pemes kat Sabah. Isi di dalam lebih kurang cam pulut panggang tu, tapi yang ni dikukus ja. 


Hidangan raya untuk hari tu. Ada rendang daging dan ayam masak merah untuk dimakan bersama kelupis tadi.


Ni dia wajah tokey brownies dan kelupis tu. Orang yang kat depan tu korang ignorekan sajalah ye. Terasa gemss pula dalam gambar ni.

Ok korang yang berada di sekitar Kota Kinabalu tu, kalau nak order brownies atau kelupis, korang jenguk-jenguk ja lah blog si Wana di http://dapurjirankuberasap.blogspot.my
Brownies dia bila dah sekali makan pasti nak lagi. 

Ok tu je, bai!

Thursday, July 20, 2017

Birthday surprise di Kundasang

Assalamualaikum

Hi korang!

Dah di penghujung syawal ni, maka haruslah kita abiskan cerita-cerita raya tertinggal tu ye, banyak lagi sebenarnya nak story2 ni tapi pelan-pelan orang bilang *padahal malas mo transfer dan edit gambar hehe.
 
Ni kesinambungan dari cerita beraya-di-kinabalu-view-chalet-kundasang hari tu. Kami ke Kundasang 28hb Jun tu .. memandangkan dah berkumpul semua sepupu sepapat Kmia bagi tau kat hubby, jom buat birthday surprise untuk Shamzi. Hari Lahir Shamzi yang ke-9 tahun sebenarnya pada 30hb Jun tu, so kiranya sesuai dan bertepatan masa dan tempatlah kan.

Jadi petang tu, masa kitaorang semua turun ke Pekan Ranau untuk cari bahan-bahan sampingan untuk makan malam kami, Kmia pula meninjau-ninjau cari bakery. Tak pernah pula beli ke bakery di Pekan Ranau ni, kalau tak jumpa kedai memang tak jadilah surprisenya.
Tapi alhamdulillah, Allah permudahkan urusan. Hubby parking ja keta, depan-depan dah tersergam kedai bakery dan halal! masuk ja kedai, ada beberapa kek beraneka rasa yang telah siap sedia dipilih. Syukur ... tak payah jauh-jauh melilau cari kedai kek.
Kmia pilih Chocolate Fresh Cream Cake sebab selalunya anak-anak suka makan kek jenis ni.

Balik ke chalet, budak-budak semua dah excited sebab nampak kotak kek. Masing-masing dah tertanya-tanya, sapa yang sambut harijadi ? kemudian nampak ni masing-masing sedang mengingat tarikh lahir sendiri hehe. Shumi memang dah boleh jangka sapa harijadi, sebab dia memang hafal tarikh lahir adik-adiknya. Tapi Kmia tak ya kan. Nanti tak jadi surprise kan.

Malam tu sebelum kitaorang semua makan, Kmia panggil semua anak-anak kumpul kat meja, masing-masing ni teruja nak menengok nama sapa yang tertera kat atas kek tu. 
 
 
Dan terjawab akhirnya ... hehe Shamzi tersipu-sipu kononnya. Malulah tu.
 


Budak birthday sambil dikelilingi oleh sepupu sepapatnya.
 
Selamat Hari Lahir Shamzi Dzukifly .. Moga terus menjadi anak yang soleh, taat kepada ibu bapa, taat pada agama. Moga dilimpahi dengan kebahagiaan berterusan. Moga dipanjangkan umur, sihat selalu. Moga berjaya di dunia dan akhirat ... aamiin.
 
 
 
Note : Maaf gambar kurang memuaskan. Snap guna hp je, malas nak keluarkan kamera segala, perut masing-masing dah berkeroncong minta diisi segera.
 

Wednesday, July 12, 2017

Photoshoot Raya 2017

Assalamualaikum

Hi korang!

Masih cerita pasal raya. Acara bergambar di hari raya memang satu kemestian kan. Kmia pun sama. Nak juga abadikan kenangan raya setiap tahun didalam foto yang cantik. 
Bila dah tua nanti *jika dipanjangkan umur 😊 foto-foto tu semualah ditatap kembali kan .. kan ..

Acara bergambar raya ada yang secara santai, ambil guna camera hp je. Kalau ada yang budget lebih tu pula, upah photographer atau ambik gambar kat studio. 
Kmia? Hehe semenjak hubby dah berkecimpung *cewah .. dalam dunia kamera ni, Kmia tak payah nak pikir-pikir cari sapa nak jadi tukang gambar kami. Encik suami dah jadi photographer *bidang terjun. 
Hasil katikan hubby ?? Setakat ni Kmia memang sangat berpuas hati. Kmia sebenarnya tak pernah puji dia depan-depan takut nanti jadi riaklah pula hehe. Ni kalau dia baca ni confirm, terkembang kempislah hidung sebab si isteri puji. 😜

Lokasi yang selalu dijadikan tempat berphotoshoot ? Ruang tamu rumah, ada yang duduk di sofa dan ada yang berdiri .. itu dulu. Sekarang ubah sikit lah lokasi tu. Lokasi berlatar belakang suasana kampung. Baru ada feel beraya di desa πŸ˜„
Korang pula macam mana? Celah ceruk mana yang korang jadikan lokasi untuk berfoto raya?

Korang ni Kmia nak bagi tips jika nak berphotoshoot di luar rumah. Yang pertama memanglah kena ambik kira keadaan cuaca, nda kan lah tengah hujan ribut ko nak berphotoshoot di luar rumah kihkihkih.
Bila cuaca dah cantik .. korang kena pilih masa yang sesuai. Nak gambar korang cantik, kaler natural dan tak payah nak edit bagai? Waktu awal pagi, matahari tengah nak naik tu sangatlah sesuai. Kalau korang nampak cahaya matahari terselit2 di sebalik dedaun pokok tu *cewah! Time tu lah sangat cantik kalau korang nak berpose ala model .. kihkih

Kitaorang berphotoshoot raya pertama, jam lebih kurang dekat 10 pagi (ni kira lambat dah sebab matahari dah start memancar2).






Yang ni belum edit .. tapi Kmia dah puas hati. Boleh lah untuk kenangan raya 2017.
Foto diambil menggunakan kamera model Nikon DX D7000 dan lensa Nikkor Prime 35mm 😊

Ok tu je lah cerita pasal photoshoot raya. 




Wednesday, July 5, 2017

Beraya di Kinabalu View Chalet, Kundasang

Assalamualaikum

Hi korang!

Raya pertama dan kedua hari tu, Kmia memang setkan untuk beraya kat rumah sanak saudara. Raya ke-3 stay di rumah kat kampung menunggu tetamu dan rehat-rehat sebab esoknya raya ke-4, kitaorang nak beraya di Kundasang pulak 😊

Sebenarnya Kmia tak plan pun nak ke Kundasang tapi adik-adik ipar ajak kami sama-sama ke sana. Kita orang akan stay 1 chalet dan kiranya ni family gatheringlah kononnya. Adik ipar dah tolong bayarkan sewa chalet dan kami cuma bantu beli barang-barang makan. 

Selalu kalau kitaorang ke Kundasang, kitaorang akan ikut jalan Tamparuli tu tapi memandangkan kami ngam2 berada di kampung iaitu Kota Marudu, kami semua setuju ke Kundasang melalui Jalan Taman Kinabalu Sorinsim. Kononnya nak cuba ikut jalan baru. 
Belum pernah lalu jalan ni so kiranya hari tu kira adventure sikitlah .. berpandukan kepada papan tanda jalan dan tanya kakak Kmia yang berapa kali dah ke Kundasang ikut jalan baru ni, jam 10 pagi raya ke-4 tu kami 3 family *dua family lagi adik-adik hubby pun bergerak dari Kota Marudu ke Kundasang. Masing-masing pandu kereta sendiri so ada 3 keretalah semuanya. 

Alhamdulillah perjalanan melalui Jalan Sorinsim ni berjalan dengan lancar. Jalan baru so tak banyak kereta yang lalu. Sepanjang jalan korang boleh menikmati pemandangan yang sangat indah .. hutan yang menghijau di sepanjang banjaran gunung ganang. Actually Taman Kinabalu Sorinsim ni bersambung dengan Banjaran Crokers yang pemes tu. 
Perjalanan mengambil masa lebih kurang sejam 30 minit kerana permukaan muka bumi yang agak berbukit bukau. Meraung wei kereta nak naik bukit tinggi tu πŸ˜…. 
Ni Kmia nak bagi tips sikit sebelum lalu jalan ni. Periksa keadaan kereta, pastikan semua berkeadaan ok sebab takut nanti ada masalah semasa menaiki bukit yang tinggi tu. Ikut jalan ni ada lebih 3 buah bukit tinggi yang kena lalu tau. Pastu memandangkan laluan ni seakan-akan lost world, line tepon dan sewaktu dengannya memang lansung tak ada. Diulangi line tepon dan tenet memang tak ada! So incase ada kecemasan mungkin kena jalan kaki lah minta pertolongan ke kampung yang berdekatan. πŸ˜₯

Ok lupakan kisah jalan tu .. kami sampai ke chalet lebih kurang jam 12 tengahari. Selepas masing-masing dah dapat bilik dan kemas barang, si isteri-isteri pun mulalah memasak apa yang patut, si suami-suami pula dah mula berkeliaran di sekeliling chalet mencari sudut menarik untuk digambar dan anak-anak pula bukan main seronok bermain. Korang bayangkan sepupu sepapat seramai 11 orang tu berjumpa dan semuanya hampir sebaya umurnya πŸ˜… macam nak runtuh chalet tu dibuatnya. Gedebuk gedebak bunyi mereka berlarian.

Kami dah plan nak buat steamboat dan bbq untuk makan malam so petang tu kitorang makan yang ringan-ringan dulu. Masak bubur ayam, bancuh milo panas, cicah pula dengan biskut merry.
Walaupun makanan dia simple ja, tapi semua berselera sampai habis 1 periuk bubur hehe. Untuk makluman korang, chalet yang kitaorang stay sangat hampir dengan kaki Gunung Kinabalu. Suhu petang tu pun dah drop di bawah 21°C . Sejuk ya amat.


Ni namanya proses pengagihan makanan. Anak-anak kena beratur kalau nak makan bubur. Barulah tak berserabut kan. 



Bukan main happy dorang bila dapat berkumpul sambil makan bersama-sama. Makan di beranda sambil menikmati suasana sejuk Kundasang.


3 dara pingitan .. ni semua kakak-kakak sepupu Damia. Yang tinggi lampai tu sebenarnya baru darjah 3, seumur dengan Shamzi dan budak perempuan sebelah kanan tu tapi nampak anak dara sangat kan 😊


Ko tengok Shumi .. bestlah tu dapat merasa kabus-kabus Kundasang. 

Petangnya tu kami semua sempat round-round Pekan Ranau sambil-sambil cari birthday cake untuk budak yang bakal sambut birthday 30 Jun tu. Tak plan celebrate di situ tapi dah alang-alang berkumpul bersama sepupu2nya so buat lah juga. Tapi cerita tentang surprise birthday party tu nantilah di next entri ye. 

Memandangkan kitaorang nak buat bbq malamnya tu, hubby memborong kepak ayam yang sudah di marinate daripada penjual kepak ayam panggang yang ada di Pekan Kundasang tu. Korang kalau nak buat bbq tak payah susah-susah prepare ayam, beli je dari dorang .. senang kerja dan sedap.

Kami balik ke chalet lebih kurang jam 8 malam. Kelam kabut ni bakar arang. Sudahlah cuaca sejuk, api susah sangat nak hidup. 

Tengah gigih memanggang kepak ayam


Punyalah lama menunggu api nak hidup .. ni je lah dapat dipanggang malam tu, selebihnya kami goreng sebab dah lewat sangat. Takut anak-anak tertidur menunggu pula. 


Ni bahan-bahan steamboat kami malam tu. Nikmat hirup sup panas di kala suhu mencecah 17°C sangat susah digambarkan. Nikmat ya amat.


Kerja Kmia ni uruskan pembahagian makanan kat anak-anak. Nasib baik semua ikut cakap dan tak berebut. 




Ambil gambar berdua .. auumm. Muka semua dah comot sebab kelam kabut siapkan makanan. 


Sementara mak bapa makan berduaan di luar, anak-anak berkumpul ramai-ramai makan di dalam. Kurang seorang sebab masih baby .. hehe

Lebih kurang jam 12 tengah malam semua masuk tidur, dah macam ular sawa kekenyangan. Semua puas hati sebab makanan sedap gila terutamanya steamboat dan kepak ayam tu. 

Esoknya sebelum check out, kitaorang masak lagi untuk breakfast. 

Menu breakfast, nasi goreng, meehoon goreng, sandwich kaya *kalau kat Sabah kitaorang panggil roti paun dan milo panas. Sempat juga goreng keropok ubi untuk kudap-kudapan.


Makanan breakfast yang tak habis kami licinkan di Taman Sorinsim sebelum masing-masing balik ke rumah. 

Percutian singkat yang sangat best. Walaupun ada plan yang tak berapa menjadi cam bbq ayam tu, kemudian nak mandi sungai pun cancel sebab air tengah pasang .. secara keseluruhannya semua puas hati. 

Ok bai. Tunggu cerita raya di next entri. 








Tuesday, July 4, 2017

Selfie Di Hari Raya

Assalamualaikum

Hi Korang!

Nda sedar kan sudah 10 Syawal hari ni. Cepat betul masa berlalu, macam baru semalam merebus ketupat kemudian melahap rendang *lahap ko .. tersangatlah kenampakan gelojoh di situ.

Raya ni Kmia tak berapa banyak ambil gambar sedang beraya. Baju raya pun cuma sepasang ja tahun ni *sama seperti tahun-tahun sebelumnya. Raya pertama dan kedua wajib berwajib kurung atau jubah. Raya seterusnya pula, sarung lah apa yang ada dalam almari tu. Paling simple pun blouse dan jeans ja. 
Korang cam mana pula? mesti ada yang beraya sakan kan, 7 hari beraya, 7 pasang baju juga kena disediakan. Tak salah ... asal diri ada kemampuan gitu. 


Image may contain: 1 person, smiling, eyeglasses, selfie and closeup
Selfie Raya Pertama .. instant shawl ni beli di Tamma, Wisma Muis, Kota Kinabalu. Ni pilihan hubby tau, katanya cantik *nda pernah-pernah bah dia tertarik dengan tudung. Sebelum ni kalau Kmia minta pandangan katanya semua pun lawa asal tutup aurat. Ni first time lah dia cakap tudung ni lawa. Harga?? ni rasanya antara tudung termahal Kmia pernah beli, lepas diskaun dalam RM50 lebih. Mahal kan ... standard tudung Kmia dalam RM30 ke bawah je. Korang abaikan je lah kanak-kanak riang kat belakang tu. Happy sebab dapat duit raya lebih dari baba sebab full puasa sebulan. 


Image may contain: 1 person, smiling, eyeglasses, selfie and closeup
Yang ni Selfie Raya Kedua. Ni instant shawl dari Koleksi Amaris. Shawl free dari Liza Puteri Bunian semasa exchange gift di Majlis iftar-sabahan-blogger-di-bies-kitchen hari tu. Rezeki Kmia lah dapat tudung cantik, simple dan sangat selesa ni. Termatch lah pulak dengan jubah Kmia hari tu, kaler hijau gelap. hehe. Sebenarnya Kmia tak berapa pandai nak gayakan shawl ni tapi disebabkan ianya instant dan material kainnya yang selesa tu, senang je nak sarung. Korang kalau terberkenan dengan shawl ni, jenguk ja blog si Liza Puteri Bunian tu.  


Ok lah .. stop lagi. Kita sambung lagi cerita raya esok. In sha Allah. 



Monday, July 3, 2017

SELAMAT HARI RAYA DARI MIA KASSIM

Assalamualaikum

Hi korang!

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin dari Kmia ... 10 hari bercuti, 10 hari juga blog ni tutup kedai hehe. 
Bukan malas *walaupun sebenarnya ya. Tapi line di kampung amat slooooww sekali. Kadang-kadang terhilang dari radar terus. 

Kmia seperti tahun2 sebelumnya memang akan balik ke Kota Marudu, kampung Kmia sendiri. Tak balik kampung husband?? Balik .. tapi raya pertama. 
Napa tak bermalam raya di rumah PIL .. emm usah ditanya, hubby suka beraya di kampung sebab suasananya. Ada masalah dengan PIL ke? Nda da la pula. Kmia ikut cakap hubby. Dah dia suka balik Kota Marudu .. Kmia ikut ja lah *dalam hati lompat bintang sebab suka. 

Malam raya hanya Kmia dan adik bongsu balik. Kakak dan adik Kmia yang kerja nurse tu bermalam raya di rumah PIL. So kami berdualah harapan mak untuk tolong masak. Kami balik jumaat 23hb tu. Ikut kalendar hari raya jatuh pada 25hb iaitu ahad. Tapi kami dah start masak rendang, rebus ketupat, tumis sambal kacang bilis sabtu petang tu. Memang konpiden ni hari raya besoknya. Mak cakap kalau misalnya hari raya jatuh hari isnin, kita panaskan balik sajalah rendang dan ketupat tu πŸ˜…

Walaupun agak konpiden kami tetap tunggu pengumuman hari raya jam 8 tu. Dan agak lega bila sudah confirm hari raya adalah pada hari ahad iaitu esoknya. Senyum2 semua sebab tinggal tunggu ketupat saja nak masak, yang lain sudah beres petang tadi.

Esoknya anak-anak Kmia bukan main eksaited bangun awal pagi. Nak pakai baju raya katanya. Tema tahun ni adalah biru gitu. Pada asalnya nak royal blue tapi baju melayu budak tak ada kaler tu pulak. Last2 pilih biru muda ni je. Jadi jugalah kan tema biru 😊


Foto Raya 2017. Gigih bergambar di awal pagi sebelum bergerak ke rumah PIL.


Gambar 3 beradik. Tapi yang ni sudah di touch up sedikit sebab tu kaler baju agak terserlah birunya. 


Oklah .. nanti kita sambung cerita lagi ye. Banyak cerita nak story-story ni 😊





Monday, June 19, 2017

IFTAR SABAHAN BLOGGER DI BIES KITCHEN, KARAMUNSING CAPITAL

Assalamualaikum
 
Hi korang. Salam 24 Ramadan.
 
Bertempat di Bies Kitchen, Karamunsing Capital, Kota Kinabalu pada 16 Jun 2017 hari Jumaat lepas, terlaksana plan si Eca untuk mengadakan Iftar bersama-sama dengan Komuniti Sabahan Blogger. Ni kiranya 1st gathering untuk Sabahan Blogger ... walaupun hanya 9 orang yang hadir dan semuanya blogger wanita tetapi tetap meriah dan happening gitu.
Kmia cuma kenal mereka di alam maya dan cuma berbual di group whatapps tetapi bila berjumpa macam sudah kenal bertahun pula.

 
Antara 9 blogger yang hadir dan kesemuanya ni pangkat adik-adik Kmia gitu. Tapi kan walaupun Kmia yang paling senior dari segi umur hehe di situ, bila berjumpa dengan dorang ni semua terasa 10 tahun muda kembali. Tak kekok berbual dengan mereka, meriah ja terasa.
photo cantik dari hp Jun Zie
 
Acara iftar hari tu adalah bergambar, kemudian makan, kemudian gambar lagi, kemudian cerita-cerita dan gelak, kemudian gambar lagi, lepas ada exchange gift .. masing-masing bawa hadiah dan bertukar-tukar kononnya. Kmia dapat tudung yang vogue dari Liza Puteri Bunian.
Lepas exchange gift ada cabutan bertuah. Yang ni Kmia tak bertuah kihkihkih. Tak kisahlah janji happy kan. Acara yang last sekali haruslah sesi bergambar.
Banyaknya acara bergambar. Ni kalau ada blogger lelaki yang join mesti termuntah hijau menengok peel blogger-blogger wanita yang pose ala-ala model restoran tak jadi ni.


Ada blogger yang tak dapat join disebabkan kekangan jarak dan masa. Walaupun begitu, dorang tetap bagi sokongan hingga program ni berjaya diadakan. Thank you semua. Kek yang sangat sedap sehingga menjilat jari ni disponsor oleh Mrs Pip

Ok sekarang ni Kmia nak kenalkan tempat kitaorang adakan iftar hari tu. Bies Kitchen, Karamunsing Capital, Kota Kinabalu. Restoran ni baru sahaja dibuka tahun lalu. Menawarkan menu ala-ala kampung gitu, pastinya mampu memikat hati selera hati korang.
 
 
Untuk mereka yang berada di sekitar Kota Kinabalu, Bies Kitchen mengadakan promosi buka puasa yang berpatutan dan menarik untuk korang cuba. Hidangan bufet dengan caj berpatutan, Dewasa RM20 manakala kanak-kanak cuma RM10 seorang. Pelbagai jenis masakan ala kampung yang wajib korang cuba. Kmia suka dengan sup tulangnya. Teringat-ingat lagi sampai sekarang hehe.






 
Antara menu-menu yang dihidangkan untuk bufet berbuka puasa di Bies Kitchen hari tu. Ni baru sedikit, sebenarnya ada banyak masakan lagi yang tak sempat diambil gambarnya.
10% dari hasil bayaran korang akan disumbangkan ke rumah anak-anak yatim yang terpilih. Jadi kiranya sambil kita makan, sambil menderma gitu ... alhamdulillah.
 


Acara yang last sekali haruslah bergambar dengan owner tempat ni.
 

Yang ni sesi bergambar dengan mommy-mommy blogger
 

Yang ni ... Puan punya blog (^_~)
 
In sha Allah dah ada plan untuk 2nd gathering Sabahan Blogger. Harapnya kali ni lebih ramai yang akan turut serta. Ok bai!
 
 
 
Note : Untuk sebarang tempahan di Bies Kitchen, korang boleh contact Kak Bie di 013 8677588